Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че системата за

...
Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че системата за
Коментари Харесай

Турция постави С-400 на бойно дежурство

Министърът на защитата на Турция Хулуси Акар съобщи, че системата за противоракетна защита С-400, закупена от Русия, е подготвена за деяние и ще бъде употребена, в случай че страната бъде застрашена, предава Анадолската организация.

Говорейки пред комисията по обмисляне и бюджет на турския парламент в столицата Анкара, Хулуси Акар сподели, че " С-400 е на мястото си и е подготвена за приложимост ".

" Ако зародят закани, ние ще решим къде и по какъв начин да я използваме ", добави Акар.

Отговаряйки на въпроси по отношение на системата за противовъздушна защита С-400, той сподели: " Нямаме проблем със С-400 ".

През април 2017 година, когато проточилите се старания на Турция да закупи система за противовъздушна защита от Съединени американски щати се оказаха напразни, страната подписа контракт с Русия за придобиване на най-съвременната тогава съветска противовъздушна ракетна система С-400.

Американски чиновници показаха опозиция против тяхното разполагане, потвърждавайки, че С-400 ще бъдат несъвместими със системите на НАТО.

През декември 2020 година Съединените щати наложиха наказания на отбранителната индустрия на Турция, която е член на НАТО, поради С-400 и изхвърлиха Анкара от програмата за стелт изтребители F-35, в която страната беше производител и покупател. Анкара твърди, че този ход е неправдив.

Турция обаче акцентира, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не съставляват опасност за Алианса или неговите въоръжения. Анкара неведнъж е предложила да се сътвори комисия, която да обясни въпроса.

Турция стана първата страна от НАТО, която закупи от Москва системи за противовъздушна защита С-400 през 2017 година Решението на Анкара обаче предизвика силно отрицателна реакция от страна на САЩ и Алианса като цяло.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР